Horeca personeelstekort? Vind snel nieuw personeel met deze online vacature-tips

Julie Aerssens
20/1/2023

In deze tijden staat menig horecaondernemer voor een grote uitdaging, want veel horecazaken kampen namelijk nog steeds met een personeelstekort. Dat werd ondervonden door een studie van Jobat, en uiteraard ook door onszelf als specialist in online vacature-marketing. De dag van vandaag is het voor horeca-uitbaters met personeelstekort noodzakelijk om creatief op de proppen te komen met een strategische vacature-campagne. Lees dit artikel en raak geïnspireerd voor de ideale wervingscampagne op maat van de horeca.

1. Licht de vacature duidelijk toe 

Een sollicitant wilt zo goed mogelijk ingelicht zijn vooraleer hij of zij een keuze maakt , en dat geldt ook voor jouw toekomstige werknemer. Kleed daarom jouw vacature aan met zoveel mogelijk relevante details. Een goede structuur in jouw vacature is wenselijk, en dat kan bijvoorbeeld als volgt:

  • De jobtitel en locatie.
  • Het type tewerkstelling (voltijds, deeltijds, flexi-job,...).
  • Een relevante omschrijving van de functie.
  • Een woordje uitleg over jouw horecazaak, maar vooral ook wat werken bij jullie zo leuk maakt. Enkele mogelijkheden: een mooie zaak, een leuk en/of jeugdig team, een enorm ervaren keuken waarin persoonlijke groei wordt gestimuleerd.
  • Een indicatie naar de verloning.

Serveerster die gerechten serveert

2. Beelden spreken luider dan woorden

Zorg voor een goede visuele representatie van jouw zaak op twee fronten:

Beelden in jouw vacature

Horeca staat voor beleving, en dat geldt ook voor het personeel in de zaak. Sociaal contact, variatie en gezelligheid zijn veel voorkomende drijfveren waarom men in een horecazaak gaat werken. Wordt jouw vacature vergezeld door een leuke foto of video die de zaak sfeervol in de kijker zet, stijgt de kans dat de geschikte persoon zal toehappen. 

Beelden op jouw sociale media

Een onderzoek in 2022 door Zippia  wees uit dat meer dan 79% van sollicitanten jobs zoeken via sociale media. Sterker nog: van generatie Z heeft maar liefst 62% uitsluitend via Facebook een job gevonden. Het is dan ook belangrijk om naast jouw vacature, ook jouw sociale media aantrekkelijk te maken voor nieuw personeel. Je kan bijvoorbeeld een personeelslid in de kijker zetten met een leuke video of foto die vertelt over de sfeer en het werkplezier in jouw horecazaak.

Barman die een drankje

3. Een online vacature-campagne opzetten

Terwijl persoonlijk contact en mond-tot-mond reclame nog steeds waanzinnig effectief is om nieuw personeel te bereiken, biedt de online wereld vandaag veel mogelijkheden. Met een advertentiecampagne op Facebook- en Instagram kan er doelgericht worden gezocht op het gewenste profiel.

Profiling

Er zijn veel mogelijkheden qua doelgroep. Zo kan er worden gezocht op leeftijd, gender, opleidingen en interesses, hetgeen enorm belangrijk is om het juiste profiel te bereiken met jouw advertenties.

Locatie bepalen

Ook de locatie van de campagne is belangrijk om het advertentiebudget efficiënt in te zetten. ben je op zoek naar flexibel inzetbare studenten of flexi-jobbers, wil je de reikwijdte van jouw campagne kleiner maken dan wanneer je op zoek bent naar een ervaren kok.

Landingspagina op jouw website

Vergezel jouw online advertentie met een link om door te klikken naar een vacaturepagina op jouw website. Dat is niet alleen handig voor analyse, maar hier kan je ook nog eens een uitgebreid overzicht geven van de vacature, met nog meer woord én beeld. Maak het extra gemakkelijk voor sollicitanten om te contacteren via een contactformulier of een telefonische link op de pagina.

Meting & analyse

Door het instellen van de juiste tracking-tools kan je zien welke interactie jouw doelgroep heeft met jouw campagne. Zo kan je zien hoeveel mensen interactie hebben getoond met jouw advertenties en/of hebben doorgeklikt om actie te ondernemen.

Remarketing

Een beslissing nemen om ergens te gaan solliciteren wordt meestal niet vanaf de eerste keer genomen. Je kan met remarketing de advertentie een tweede, derde of vierde keer tonen aan een gebruiker wanneer hij reeds interactie heeft getoond in jouw advertentie.

Optimaliseren

Naarmate de campagne vordert wordt het steeds meer duidelijk wat er werkt, én wat er niet werkt. Aan de hand van de terugkerende data kan de doelgroep en locatie worden gefinetuned en het budget worden geoptimaliseerd.

Lachend gezelschap dat koffie bestelt

4. Haal ze binnen!

We weten hoe druk het kan zijn in de horeca, maar bij een goede vacature-campagne hoort vanzelfsprekend een vlot wervingsproces. Laat een nieuwe aanvraag geen weken liggen en neem tijdig initiatief om een antwoord of kennismakingsgesprek te voorzien. Dat is immers het belangrijke sluitstuk van jouw campagne!

Tot slot: vind de juiste partner voor een wervingscampagne

Een job in de horeca staat voor hard werken, maar daartegenover staat plezier, sociaal contact en ambiance. We weten dat horecaondernemers creatief genoeg zijn om goede ideeën te verzinnen voor een vacature-campagne, maar vaak ontbreekt de tijd en de knowhow om zo’n campagne effectief uit te voeren. Bij Volzet zitten doorwinterde marketeers gespecialiseerd in horeca voor je klaar om je te voorzien van advies op maat. Twijfel niet om ons te contacteren!

Naar blog-overzicht

Pijltje

Contacteer ons. We bijten!

Nou, niet letterlijk. We weten als geen ander dat de drempel om contact op te nemen altijd hoog ligt. Word je niet meegesleurd in een sales-gesprek waar je totaal niet op zit te wachten? Heb ik dit wel echt nodig? Heb ik hier het budget wel voor?

Dit zijn allemaal pertinente vragen die belangrijk zijn. We zijn er echter om jou te helpen om jouw levenswerk te laten groeien. Neem contact met ons op voor een stressvrij en vrijblijvend gesprek!

Contacteren

Chat hier met ons!